Sunday, 18 November 2012

macam macam

Terima kasih banyak-banyak pada semua yang sudi baca blog ni dan beri komen yang positif. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk improvekan lagi blog ni. Pada kali ni, saya akan bercerita pasal berita-berita pelik yang berlaku pada beberapa hari lepas dari seluruh dunia. Saya juga akan bercerita senarai orang paling kaya dalam dunia yang baru dikeluarkan oleh Forbes. Ok, mula.......


Di Washington, USA, beberapa saintis German di sana menulis dalam jurnal mereka bahawa telah menjalankan kajian tentang hubungan bau-bauan dengan otak manusia dan keputusan yang mereka dapati ialah, kita boleh meningkatkan daya ingatan serta kecekapan minda kita dengan selalu menghidu bau bunga ros! Mereka menegaskan bau yang wangi seperti bau ros mengaktifkan sel-sel otak yang kurang aktif semasa kita tidur. Kajian telah dilakukan pada 74 orang sukarelawan. Sukarelawan ini tidur dalam bilik yang ada bauan ros ni dan apabila mereka bangun mereka akan menjalani ujian yang disediakan. Ujian yang sama dijalankan pada esoknya, tanpa bauan ros. Nak tahu keputusannya? Dengan bauan ros mereka mendapat 97.2 markah berbanding 86 markah sahaja tanpa menghidu bau ros! Saya berfikir, lepas ni saya nak pegi kedai bunga beli ros banyak-banyaklah, hehe


Di Berlin, German, seorang lelaki berusia 42 bertindak ganas dengan menceroboh padang perlawanan bola sepak hanya kerana tidak berpuas hati dengan kekasaran yang dilakukan oleh seorang pemain terhadap pemain lain. Beliau bukan sahaja menceroboh padang perlawanan tapi juga menendang pemain tersebut dengan gaya karate dan menggomol pemain tersebut! Kalau tu tak cukup pelik, kalau anda nak tahu perlawanan bola sepak itu adalah perlawanan antara budak-budak berumur 8 tahun!! kelakar pun ada! hehe. hai, manusia zaman sekarang dah tak boleh bezakan yang betul dangan salah. Budak-budak lapan tahun buat kasar pun nak mengamuk! Saya rasa dia ni kena ambil kursus mengawal kemarahan la. Kita pun kadang-kadang tu boleh hilang sabar, tapi kenalah selalu ingat Tuhan, barulah boleh elakkan perkara macam ni berlaku.

Ni kisah kat London, England, Calon-calon untuk memasuki university di sana telah "kantoi' meniru atau plagiarisme sebelum mereka masuk ke university lagi. Baru hantar pemohonan dah kantoi meniru, kalau dah jadi student apatah lagi! Kisahnya begini, sistem untuk masuk ke university di England ialah calon-calon perlu isi borang pemohonan secara online dan calon perlu isi maklumat yang diperlukan. Tapi malang tak berbau, kata orang melayu, beberapa ratus calon telah didapati copy-paste maklumat dari satu website yang agak popular yang bagi contoh borang yang diisi oleh calon-calon yang telah berjaya. Jadi diaorang ni, tanpa berfikir panjang, ambik je maklumat tu dan hantar. Antara ayat yang dapat dikesan terdapat dalam beratus-ratus borang permohonan ialah "burning a hole in pyjamas at age eight". Saya pun berfikir, manusia ni bila perkara jadi makin mudah, kita pula jadi semakin malas. Bila senang nak dapat maklumat, kita pula ambil jalan mudah dengan copy-paste je maklumat tu. Kekadang tu tak baca pun apa yang kita copy-paste terus hantar je kat lecturer! hehe, kalau anda terasa, jangan risau, saya lebih terasa bila tulis artikel ni, huhu
Masa sekolah dulu anda belajar science, lembu tergolong dalam kumpulan herbivor, iaitu haiwan yang hanya makan tumbuhan, manakala karnivor adalah pemakan haiwan lain tapi lagi sepuluh tahun bila anak anda dah masuk sekolah, cuba anda tanya dia, "lembu dalam golongan apa?" dan jangan terkejut kalau anda dapat jawapan Karnivor! Cuba baca cerita ni...

Di, Kolkata, India, seorang petani menyalahkan anjing jiran-jirannya atas kehilangan misteri ayam ternakannya. setiap hari bilangan ayam yang diternaknya semakin kurang, pada waktu pagi nampak bulu-bulu ayam berselerakan di reban. Petani ni pun berang la, nak bangun pagi pun susah sebab ayam-ayam dia ni pun bertindak sebagai jam loceng! *ini aku tambah, huhu* Maka, dia pun buatla rancangan untuk mengintip siapakah dalang disebalik kehilangan misteri ayam ternakannya dan selepas menenyeh biji mata dia berkali-kali, dia masih tak dapat percaya apa yang di tengok! Lembu yang dibelanya dengan lahapnya melahap ayam ternakannya. *nyam-nyam* Lalu di pun berfikir, tak cukup ke rumput yg aku bagi sampai ayam aku pun dia nak lahap? Saya pun tak tau adakah pada masa saya tulis blog ni, petani ni dah dapat jawapan pada persoalan yg bermain di fikirannya tu! haha
Di, Guatemala City, Sekumpulan bomoh terlatih telah telah merancang untuk membersihkan tapak suci puak Mayan daripada "badi sial" yang akan dibawa oleh seseorang ke tempat itu tak lama lagi. Seseorang yang saya maksudkan tak lain dan tak bukan ialah Presiden Bush! Seorang jurucakap bomoh-bomoh tu berkata, kehadiran Bush ke tapak suci itu sebagai satu penghinaan pada roh nenek moyang puak Mayan tapi mereka tidak boleh menghalangnya. Apa yang boleh mereka lakukan hanyalah membersihkan tapak tu dari "badi sial" Bush selepas beliau beredar dari situ! Hai pelik jugak saya fikir, Bush ni betul-betul dibenci, bukan hanya oleh kita, tapi juga oleh roh nenek moyang puak Mayan yang dah mati berabad-abad dulu! Mesti menyesal mak Bush lahirkan mamat seekor ni!





Akhir sekali saya nak cerita pasal senarai orang paling kaya dalam dunia untuk tahun 2006. Macam biasa nombor satu bukanlah rahsia, mestilah Bill Gates. Macam mana pulak yang nombor 2 dan seterusnya, lihatlah rangking ni...











  1. Bill Gates, Microsoft, USD50 Billions
  2. Warrent Buffet, Bukan Tokey Buffet!, USD 42 Billions
  3. Carlos Slim Helu, Telecommunications, USD30 Billions
  4. Ingvar kamprad, IKEA, USD28 Billions
  5. Laksmi Mittal, Steel Industry, USD23.5 Billions
  6. Paul Allen, Microsoft, USD22 Billions
  7. Bernard Arnault, Luis Vuitton, Cristian Dior, USD21.5 Billions
  8. Prince Alwaleed Bin Talal Alsaud, Raja Saudi punya anak saudara, USD20 Billions
  9. Kenneth Thomson, Thompson Group, USD19.6 Billions
  10. Li Ka-shing, Investments, USD18.8 Billions

Antara billionaire lain ialah Roman Abramovich, di tangga 11, Micheal Dell yang buat komputer Dell tu! nombor 12! Apa yang menariknya ialah, 7 daripada 15 orang paling kaya di dunia ialah mereka yang kena buang kolej atau university dan ada yang berhenti belajar masa sekolah menengah lagi!! mereka ni membuktikan bahawa untuk berjaya kita tak semestinya kena skor semua A dalam exam tapi dengan semangat tidak mudah putus asa dan bekerja keras! oklah, kalau nak tengok sumanya, belilah majalah Forbes.

Sampai sini dulu untuk sekarang, salam

Saturday, 13 March 2010

MAYAT Albert Einstein tunggu otak die sampai 4 dekat, sukarnya jadi genius?



Albert Einstein manusia genius yang dikagumi bukan sahaja kepintaran dan kehebatan ilmu fiziknya, bila dia mati seorang doktor yang bernama Dr. Thomas Stoltz Harvey  menyimpan dan mengawet otaknya. Dalam masa empat dekad, otak saintis tersohor dunia itu dipotong kepada 200 keping oleh beliau untuk diberi kepada para pengkaji membuat kajian Pada tahun 1998, Harvey  telah pun memulangkan semula otak berkenaan kepada ahli patologi Princeton sebelum beliau meninggal dunia. kisah ni aku terbaca diruangan di berita kosmo,

 







 Detective Conan; aku pun tak tahu nak label ape kebende la doktor tu, cerdik ke bodoh, sampai otak orang mati pun die nak kaji.peram sampai 40 tahun pulak tu,tu lah kebijaksanaan manusia barat,

Saturday, 6 March 2010

masyarakat malaysia mental? bahaya ni..


masyarakat malaysia mental...? Betul. kebanyakan daripada tidak menyedari bahawa mereka mengalami ganguan mental psikologi. gangguan ini terdiri daripada tekanan perasaan dalaman yang melibatkan kecenderungan melakukan perbuatan tanpa disedari.
 bukan sahaja perkara ini berlaku di malaysia, malah negara maju sekali pun mengalami isu serupa malah ada di peringkat tertinggi lagi. salah satu gangguan mental ini yang ingin dikupaskan ialah  kemarahan terlampau,
  definasi kemarahan terlampau aku ialah satu perasaan marah yang berganda. serta sukar untuk mengawal atau dikawal dan tidak berfikir secara logik untuk membuat keputusan/ tindakan disebabkan otak kanan lebih dominasi untuk mengawal sesuatu keadaan,.memberi kesan yang negatif kepada mangsa dan individu itu sendiri.kebanyakan mangsa mereka terdiri daripada kaum yang lemah, lebih lebih lagi kaum wanita dan kanak kanak.
banyak kisah atau contoh yang patut kita tauladan kan. 2,3 minggu kebelakang ini masyarakat malaysia digemparkan dengan kematian 2 orang kanak kanak  yang didera sehingga maut, satu kes seorang kanak kanak perempuan maut disepak dan seorang kanak kanak maut juga akibat dipijak, manakala kaum wanita ditembak dan ditikam sehingga mati oleh pasangan mereka, kisah amah didera dan mendera tak payah cakap la, semua itu berpunca dengan tindakan luar kawalan atau kemarahan terlampau yang disebabkan oleh tekanan perasaan / stress
 Hasil kajian aku bersama  beberapa individu yang kurang Inteleks nya sama seperti aku, berpendapat bahawa punca kemarahan terlampau itu meletus apabila seseorang itu dibawah tekanan yang tidak dapat dibendung, disebabkan tekanan pelbagai sudut, contohnya,dalam keaadaan semasa individu, atau peristiwa lepas yang boleh membangkitkan perasaan marah,
Aku ingin berkongsi pengalamam aku ketika aku hampir keperingkat kemarahan terlampau. yang aku kategorikan fasa 1. Dimana aku juga hampir mencederakan anak sulung aku yang menganggu aku ketika aku dibawah pengaruh tekanan ditempat kerja ditambah pula kesesakan lalu lintas kuala lumpur selepas hujan turun. Setiba aku menjejaki kaki dirumah anak sulung aku sedang berlari lari sambil menconteng kan dinding dengan pen marker. ditambah pula anak kedua aku yang tidak berhenti menangis kerana mungkin perut kembung  telah mencenderungkan aku berubah sikap lembut aku terhadap anak anak aku kepada watak yang lebih bengis,Hampir hampir sahaja aku ingin menyepak anak aku sekuat hati, mujurIsteri dan Ibu aku pandai mengawal keadaan. Ketika itu aku labelkan diri aku self disorder mental, Dimana aku gagal untuk mempertimbangkan secara logik baik buruk sesuatu tindakan itu. Yang boleh mengakibatkan perkara buruk terhadap orang yang aku sayangkan.Perkara itu benar benar terjadi dan akan aku pastikan peristiwa buruk itu tidak akan terjadi dimasa hadapan.
Kesimpulan dari pengalaman aku itu, bahawa kemarahan terlampau itu adalah penyakit mental, Dimana jika tidak dirawat dengan segera mungkin akan mencenderungkan individu itu kepada perkara buruk yang melibatkan orang terdekat atau individu itu sendiri.sejak peristiwa itu, Aku tidak lagi tergesa gesa pulang kerumah jika aku dibawah pengaruh tekanan perasaan ditempat kerja,Aku ceriakan diri aku dengan bersosial ringan dengan rakan setugas.sebab bila kita dalam mood tenang atau ceria,kita takkan mudah marah. dan aku sesuai sekali dengan langkah tersebut, Bagaimana dengan korang?????





Detective Conan;
1 tips aku nak  berkongsi bersama,cuba cium aroma cokelat dikala pagi, atau aroma milo panas sejurus bangun pagi, orang tetua mat salleh cakap,bauan koko boleh menceriakan kita sepanjang hari, dimana otak kita mengeluarkan cecair kegembiraan diotak sebelah kanan yang mengawal segala bentuk emosi, betul ke, try lahhhhh. AKU TENGAH BUAT SURVEY, PERLUKAH BIRO PENGURUSAN KEMARAHAN DIWUJUDKAN DIMALAYSIA?

Thursday, 4 March 2010

kalau dah gila game, kahwin pun dengan karektor game, ada akai ka?

aku jumpe artikel ni kat web mana ntah, tapi aku tetap nak share dengan kawan kawan yang belum pernah baca lagi,Seorang lelaki Jepun mengahwini karektor dalam permainan video popular, membawanya dan konsol mainannya untuk berbulan madu di luar negara.

Lelaki itu yang mahu dikenali sebagai nama samaran onlinenya, SAL9000, menemui karektor Nene Anegasaki ketika bermain permainan simulasi �Love Plus�.
Mereka berkahwin beberapa bulan lalu dan menyiarkan majlis itu menerusi laman web Youtube.
SAL9000 yang enggan mendedahkan nama sebenarnya kerana bimbang disalahfaham, mengaku menjadi �otaku,� gelaran untuk golongan muda Jepun yang ketagih permainan video, komputer dan alam fantasi.
Dalam budaya otaku, ada tradisi memanggil karektor dalam permainan video sebagai �isteri saya.�
�Memandangkan saya memanggilnya isteri saya, saya berpendapat, lebih baik saja kami berkahwin,� kata SAL9000 ketika diwawancara televisyen Reuters.kalau korang tak percaya korang boleh ke you tube atas title

First-ever marriage between man and videogame character in Japan: Nintendo DS "Love Plus"


detective conan;tulah kalau dah terlebih maju.sampai berkahwin pun dah tak boleh nak pikir. ni dah tahap gila meraban dah ni.

Tuesday, 2 March 2010

kisah budak 4 tahun dan girls next door;

AHAD,Kuala lumpur,
seorang kanak kanak  yang berusia 4 tahun,telah menerima 1 surat, yang dikelaskan ibunya sebagai SURAT CHIENTA,warkah yang ditulis tangan itu mengunakan dakwat pen biru itu dijumpai terselit atau diselitkan dibahagian tengah pagar diperkarangan rumah kanak kanak tersebut,
dipercayaai penulis dan penyampai surat itu disyaki 2 orang kanak kanak perempuan yang lebih tua daripada beliau, hasil dari kajiselidik ibunya dan nenek kanak kanak tersebut, surat itu telah dihantar oleh salah sebuah rumah dikawasan kediaman beliau,
tapi  apa yang malang nya,kanak kanak itu yang mahu dikenali sebagai FARISH AMMAR masih belum celik ilmu dan masih bergantung dengan ibunya untuk memakai pampers serta tidak tahu membaca apa ntah lagi untuk menulis telah mendesak ibunya untuk membaca dan mengirimkan semula.
berikut akan hal itu, ibunya telah memaklumkan kepada ayah kanak kanak lelaki itu untuk susulan .
perkara ini masih lagi dalam siasatan untuk memudahkan lagi proses lanjutan



Detective Conan;aku masa umur sebaya die, tak tahu mende, hebat betul budak zaman sekarang ni, ANAK AYAH BETUL LA...... HA HA HA. disini aku terfikir, betul kata seorang coach yang aku hadir dalam seminar beliau, generasi Z,  generasi yang kita perlu diberi perhatian, mungkin dilain masa akan aku terang kan setiap generasi yang aku belajar tu.

Sunday, 28 February 2010

misha omar dikaitkan dengan gigi jongang?

 Lagi pasal jongang sumbat sahaja puting pada mulut bayi yang menangis namun formula mudah itu boleh membawa kesan negatif jika ia diamalkan secara berterusan.

Menurut pakar, amalan tersebut boleh menyebabkan fenomena gigi jongang. Malah selebriti seperti Os, Misha Omar,(kosmo 1 march 10, aku tak kata tau yang misha omar tu jongang... )  Allahyarham A.R. Tompel atau pemain bola sepak Ronaldinho, pernah dikaitkan dengan gigi jongang.
Pakar Perunding Kanan Ortodontik Klinik Pergigian Bangsar, Dr. Norlian Daud berkata, amalan menghisap puting botol atau puting tiruan perlu dielakkan sejak awal bagi menghindari masalah tersebut terjadi.
“Bahagian dalaman mulut ini amat kompleks kerana ia merupakan kombinasi tisu lembut dan keras,” ujar Norlian ketika ditemui Jurnal baru-baru ini.
Jelas beliau, bentuk mulut si kecil amat mudah berubah atau dilentur dengan hanya menghisap jari.
“Kanak-kanak bawah enam tahun lebih berisiko tinggi kerana pembesaran bahagian mulut dan rahang mereka amat aktif.
“Apabila ada tekanan di lelangit, gigi dan rahang, ia dengan mudah mengubah bentuk asal bahagian mulut,” jelasnya.
Banyak kajian pakar ortodontik mendapati amalan menghisap jari dan puting menjadi faktor utama perubahan struktur rahang serta gigi.
Selain suka menghisap jari, gigi berlapis, bentuk gigi yang abnormal serta kehilangan gigi akibat rosak atau kemalangan juga menjadi faktor kepada pembentukan gigi jongang.
“Jongang ditakrifkan sebagai perbezaan jarak antara gigi atas dan bawah yang berselisih melebihi empat milimeter (mm).kosmo 1 march 10, aku tak kata tau yang misha omar tu jongang... 


detective conan; so para ibu bapa yang taknak anak anak mereka bergigi jongang, jangan sumbat puting..nanti kene ejek ngan kawan diorang bile besar nanti.

anak perempuan makcik ni dulu.............

"Anak perempuan makcik ni, dulu belajar kat luar negara,dan kini kerje kat syarikat besar,engineer..., so kami kene mintaklah wang hantaran sebanyak 15  hebu"
itu lah kata kata yang terpacul keluar dari seorang makcik kepada rombongan keluarga yang datang untuk merisik, kesemua nya terkedu.
bukan dek sebab belanja yang tinggi tu, tapi dek kerana taraf pendidikan anak mereka, maklum la anak lelaki keluarga tu cuma belajar sampai degre kat universiti tempatan je. mana ade class kot. pun bekerja sebagai it engineer kat salah sebuah universiti tempatan.
keluarga lelaki tu bercerita kat aku tentang akan hal itu, bukan ape, bukan hal wang hantaran tu, tapi kenape pula level pendidikan menjadi tanda aras untuk meletakkan wang hantaran tinggi tu, cukup dengan beralaskan perbelanjaan untuk menguruskan majlis perkahwinan sekarang ni sudah meningkat dari segi cost.itu pun sudah cukup.
kenapa harus bersandarkan taraf pendidikan, dimana anak mereka melanjutkan pelajaran.? dan adakah dengan berpelajaran tinggi diluar negara dapat menjamin  rumah tangga yang bahagia?



detective conan;
kisah ini benar berlaku nama dan tempat tidak disiarkan atas alasan aku taknak kene saman.Nasib baik ayah mertua aku tidak meletakkan harga yang tinggi masa rombongan mak limah keluarga aku datang bertandang, kot mungkin bini aku cuma ada degre dan berpendidikan di universiti tempatan je kot.., tapi mungkin tidak!sebab bapak mertua aku tu sporting la.